Tenerifa dag 9

Teneriffa, dag 9. (28/1-2019)

I dag fanns det äggröra förutom det gamla vanliga. Hade packat och promenerade bort till bilen. Det märktes att det inte var helg längre. Fullt med folk i gula västar som arbetade med att städa, rensa ogräs, beskära buskar osv.

Jag mindes faktiskt att jag ställt bilen längre bort igår, eftersom parkeringsplatsen var full. Körde iväg mot Punto del Teno. Det var en bit bort men vägen var faktiskt öppen, och ganska öde.

Vilken fantastisk väg! Klipporna som vägen slingrade sig uppför slog allt tidigare. Häftigast var en lång, svart tunnel, kändes som en nära-döde-upplevelse. Trots helljus var det nästan helt svart i tunneln. Det var vackert borta på udden och jag satt och mediterade en stund vid vågorna. Lärde mig att det fanns två växter, några fåglar och sköldpaddor som bara fanns där- typ, i hela världen. Allt var väl skyddat som på andra ställen på ön. Mer än hälften av ön är faktiskt reservat och liknande.

Skulle just åka tillbaka, när jag såg två vandrare som väntade på en buss. Vi tittade på varandra och snart satt de i bilen tillsammans med mig. De kom ursprungligen från Polen, men en av dem bodde i London och arbetade som trädgårdsmästare, den andra i Oslo och jobbade som snickare. Det var trevligt att ha dem i bilen.

Lech, hade varit på Teneriffa flera gånger och vandrat. Han brukade campa och sa att man inte behövde tält, beroende på vilken del av ön man sover på, förstås. Och visst, han hade sovit i grottor, bland massa andra hippies. Det visade sig ganska snart att vi var båda lika belärda om Teneriffa. Det jag dock inte visste var att den västra delen, där vi just varit, var den äldsta delen av ön. Sen kom den norra udden, Tagananabyn, som jag tidigare nämnt, och sist vaknade Teide (vulkanen i mitten) till liv och band ihop de båda öarna.

Han berättade också att pyramiden i Güimar var bevisat inte äldre än 200 år. Tråkigt, det hade varit så mycket roligare om det varit Aliens som byggt den. Vi stannade till i Santiago och de bjöd på kaffe. Sen släppte jag av dem strax innan flygplatsen. De tog sig nämligen runt ön kommunalt och bussarna från flygplatsen är mycket dyrare, sa de. 

Lech tipsade också om att det är mycket billigare att flyga mellan öarna än att ta båten. Dessutom tar båten en hel dag, och flygen 20 minuter. Är man dessutom skriven på öarna, så kostar det bara €10 att flyga. Nja, väntar väl med att skriva mig här. 

Även om Spanien är kallare än Teneriffa, så finns det mer spännande historia där, som skulle ge mig mer. Skulle jag ta med mig familjen nästa gång till Kanarieöarna, så blir det nog Fuerte Ventura. De gillar ju sand och sol, och på den ön finns det rikligt av båda delarna. På Teneriffa är det skralt med playor och de är inte så som man som turist förväntar sig. Undantaget Los Christianos och Los Americanos, fast där är ju stränderna importerade från Sahara.

Efter att ha släppt av dem åkte jag till en liten, oansenlig ort vid havet som hette ”La Mareta”. Knappt så att vägen dit fanns på Google Maps. Där fanns en liten strand, som jag vilade på. Badade nästan.

Sen körde jag längs TF-28’an norrut. Den vägen hade jag inte tagit förut. Den var väl inte sådär intressant, bortsett från att det fanns fler grottor som befolkningen grävt ut som skafferier mm.

Vägen tillbaka till Puerto tog sin lilla tid, men sedvanliga stopp i trafiken. Det är ganska branta backar, även på motorvägen, så många lastbilar korkar igen vägen.

Väl över bergen, så var det molnigt och kallt. På andra sidan hade det varit nästan för varmt för min smak. Nåja, det är fortfarande spännande med alla olika klimatzoner man kör igenom på en dag.

Nu befinner jag mig i en situation där jag sett hela ön, i alla fall det som är intressant. Så frågan är, vad skall jag göra i morgon? Jag har bilen i två dagar till, sen två dagar där jag måste hitta på något här i staden. Vi får väl se vad jag hittar på.