Tenerifa dag 10

Teneriffa, dag 10. (29/1-2019)

Tog bara sötsaker till frukost idag. Norra delen av ön lockar mig. Vet inte varför, men jag beslutade mig för att följa ingivelsen. Åkte till Punta del Hidalgo. Inte så mycket att se men det fanns in turistinformation som jag gick in i och fick ett litet häfte om vad man kan se med en bil. Läste där att La Laguna var värt att se. Hm…

Så jag styrde bilen mot La Laguna. Efter att ha kört runt genom smala gränder 4-5 gånger hittade jag till slut ett garage. Stadskärnan är upptagen i UNESCOs världsarv. Hm… Gick till den stora katedralen, de ville ha €4 i inträde! Då gick jag bort till den andra stora kyrkan, de ville också ha €4 i inträde. Några pengar tjänade de inte på mig idag. Strosade tillbaka till bilen. P-automaten tog inte kort, hade inga mynt kvar, så det var till att gå upp igen och leta efter en bankomat. Under tiden ökade priset från €1,60 till €1,80. Suck.

Körde upp mot Teide istället. Jag hade missat den stora utställningen där. Strax utanför La Laguna stod en kille och liftade. Självklart stannade jag och plockade upp honom. Han hette Ilja-nånting och kom från Ryssland. Studerade botanik och kemi. Hade gjort sitt examensarbete om Sibirisk gran. Men engelskan var ganska dålig, så vi satt mest tysta på vägen upp. Idag kunde man se Gran Canaria, La Palma och La Gomera ovanför molnen. Annars var det mesta täckt av moln, förutom uppe vid Teide förstås. Gick igenom utställningen och fick se en film om Teneriffa, rent vulkaniskt. Den var på Spanska, men jag fattade lite i alla fall. Strax efter körde de filmen igen, på engelska. Nu lärde jag mig lite mer.

Det senaste utbrottet på ön var för ca 100 år sedan. För 500.000 år sedan kollapsade den stora vulkanen, halva rullade ned i havet och skapade det som idag är Puerto de la Cruz. Sen kom själva Teide till.

Rullade ned med bilen mot Puerto. Molnen var tjocka och dimman tät på många ställen. Väl hemma på hotellet hann jag vila lite, gick till beachen. Hjälpte några kineser att ta en gruppbild, satte mig på playan. Det var blåsigt och kallt men lite mysigt.

Tänkte att jag skulle var lite olydig och gå på McDonalds. De hade en Chicken McFeast med champinjoner, och svamp kan jag ju aldrig låta bli. Det var dock inte en så rolig upplevelse som jag hade förväntat mig.

Är ganska seg idag. Har inte sovit så bra de senaste nätterna. (Sömnpillren är slut). Därför orkar jag inte skriva så mycket idag. Har bilen en dag till, så vi får se vad morgondagen bringar. Åker förmodligen till Médano igen. Det var ju den bästa beachen hittills och här i Puerto skall det bli regn, enligt väder-appen. Lite mer bad skall det väl ändå bli…

Avslutade dagen som vanligt vid TV’n, fast tröttnade efter ett tag på spansk och tysk TV, så det fick bli youtube istället. Problemet är bara att internet här är extremt långsamt och med stor variation i hastigheten.